

Výroba domácího moštu je skvělý způsob, jak využít úrodu jablek a připravit si zdravý, čerstvý a chutný nápoj bez konzervantů a přidaného cukru. V tomto článku se dozvíte, kdy je nejlepší čas na moštování, jak celý proces probíhá a jak mošt správně uchovat. Zároveň zodpovíme i nejčastější dotazy kolem moštování.
Nejvhodnější doba na moštování je na podzim, obvykle od září do října, kdy jablka dozrávají a mají optimální poměr cukru a kyselin. Zralé plody zajistí dostatek šťávy i plnou chuť moštu. Používají se pouze zdravá jablka – nahnilé nebo plesnivé kusy je třeba odstranit.
Obvykle získáte 0,6–0,7 litru moštu z 1 kg jablek. Množství ale závisí na odrůdě, šťavnatosti a také na kvalitě drcení a lisování. To znamená, že z 10 kg jablek získáte přibližně 6–7 litrů moštu.
Jablečný mošt je zdravý a plný vitamínů, ale obsahuje i přírodní cukry. Doporučuje se pít zhruba 1 sklenici denně (cca 200–250 ml). Větší množství může zatěžovat trávení a zvyšovat příjem cukru.
Čerstvý mošt vydrží v lednici jen pár dní. Pro delší skladování existují tři hlavní způsoby:
Nepasterizovaný mošt začíná kvasit zpravidla po 2–5 dnech, v závislosti na teplotě prostředí. Při nižší teplotě kvasí pomaleji, při vyšší rychleji. To je důvod, proč je důležité mošt buď rychle spotřebovat, nebo jej konzervovat.
Domácí moštování je jednoduchý a zábavný způsob, jak využít podzimní úrodu a připravit si zdravý nápoj pro celou rodinu. S kvalitními drtiči ovoce a lisy na ovoce bude celý proces rychlý a pohodlný. Vyzkoušejte si moštování doma a užijte si chuť čerstvě vylisovaného jablečného moštu.