
Moštoměr nebo cukroměr? (Porovnání a výběr)
Chcete vědět, jestli potřebujete moštoměr nebo cukroměr? Ačkoli se oba nástroje používají k měření obsahu cukru, každý z nich má specifické určení. Pojďme se podívat, jaký je mezi nimi rozdíl a který je ten pravý pro vás.
Moštoměr: Nástroj pro vinaře a moštaře
Moštoměr je speciálně navržený k měření cukernatosti v ovocných moštech a šťávách. Je to nezbytný pomocník při výrobě domácího vína, moštu, cideru nebo pálenky. Jeho stupnice (např. °Normalizovaný moštoměr nebo °Oechsle) je kalibrována tak, aby přesně zohledňovala složení hroznového nebo jiného ovocného moštu. Pomůže vám určit správný čas sklizně a přesně naplánovat proces kvašení.
Moštoměr použijte, pokud:
- Vyrábíte domácí víno z hroznů nebo jiného ovoce.
- Chcete znát cukernatost moštu před kvašením.
- Plánujete výrobu cideru nebo pálenky.
Cukroměr: Univerzální pomocník pro sladké roztoky
Cukroměr (někdy také sacharometr) je univerzálnější. Používá se k měření obsahu cukru v široké škále tekutin, a to včetně piva, medu, sirupů, džemů nebo laboratorních roztoků. Jeho nejčastější stupnice je °Brix, která udává procentuální hmotnost cukru v roztoku. Je ideální pro každého, kdo potřebuje změřit cukernatost v jiných kapalinách než v moštu.
Cukroměr použijte, pokud:
- Vaříte domácí pivo a potřebujete změřit počáteční extrakt.
- Vyrábíte džemy, sirupy nebo medovinu.
- Chcete změřit obsah cukru v jakémkoli jiném roztoku.
Klíčové rozdíly v přehledné tabulce
Vlastnost | Moštoměr | Cukroměr |
---|---|---|
Primární použití | Měření cukru v moštech | Měření cukru v jakémkoli roztoku |
Typické stupnice | °NM, °Oechsle | °Brix, °Saccharose |
Hlavní uplatnění | Vinařství, moštařství | Pivovarnictví, džemy, sirupy |
Specializace | Kalibrovaný na ovocné mošty | Univerzální kalibrace |
Který nástroj je pro vás ten pravý?
Jednoduše: pokud je vaším cílem víno nebo mošt, sáhněte po moštoměru. Pro jakékoliv jiné sladké roztoky je lepší volbou cukroměr.
Prohlédnout moštoměry Prohlédnout cukroměryProdukty

.jpg?vid=1&tid=16&r=D)
K měření zbytkového cukru v kvasu.
Cukroměr 0-10% (bez teploměru) + Odměrný válec 1000ml (plastový) ( T/2022 )
.jpg?vid=1&tid=16&r=D)
Cukroměr 0-10% (bez teploměru) + Odměrný válec 500ml (plastový) (T/2022) +…

Cukroměr 0-10% (s teploměrem)
.jpg?vid=1&tid=16&r=D)
Cukroměr 0-10% (s teploměrem) + Odměrný válec 500ml (skleněný) (T/2022) +…
.jpeg?vid=1&tid=16&r=D)
.jpeg?vid=1&tid=16&r=D)
Cukroměr 0-20 % (bez teploměru)

Cukroměr 0-20 % (bez teploměru) + Odměrný válec 1000 ml (plastový) (T/2022)…

Cukroměr 0-20 % (bez teploměru) + Odměrný válec 500 ml (plastový) (T/2022) +…

Cukroměr 0-20 % (bez teploměru) + Odměrný válec 500ml (plastový) (T/2022)

Cukroměr 0-30% (bez teploměru)
.jpg?vid=1&tid=16&r=D)
Cukroměr 0-30% (bez teploměru) + Odměrný válec 250ml (plastový) (T/2022)
.jpg?vid=1&tid=16&r=D)